Milestones Joint actions for the promotion of the common cultural characteristics focused on the two ancient theaters of Finiq and Dodoni
https://milestones-route.eu/alvanika-titlos-test/?lang=sq
Export date: Fri Jul 12 17:45:12 2024 / +0000 GMT

MANASTIRI I FILANTHROPENËVE
Është vendosur në bregun perëndimor e ishullit. Ai përbëhet nga katolikoni, në tipin e bazilikës trenefëshe me nefin qendror të ngritur, altari i shkatërruar dhe qelitë dykateshe pasuese. Është rrethuar nga një mur guri. Katolikoni duhet të jetë ndërtuar fillimisht në epokën bizantine dhe veçanërisht para se të 1291-1292, kur u rinovua nga Mihail Filanthropenos. Filanthropënet ishin një nga familjet konstandinopojare, të cilët u vendosën në Janninë pas pushtimit të Kostandinopojës nga Kryqtarët në 1204. Në gjysmën e parë e shekullit të 16-të u bë një rikonstruksion i pjesshëm i ndërtesës dhe pikturimi i tempullit (fazë e parë), ndoshta në 1531-32. Në 1542 brenda katolikonit u bënë vepra nga Ioasaf Filanthropenos, të cilat u vazhduan edhe në 1560 (çati, eksonartekse), kur pikturimi u përfundua. Afresket e shekullit të 16të përmbajnë grupin më të shquar të afreskeve pasbizantine të Epirit dhe një nga veprat më të larta të ashtuquajturës Shkollës së Greqisë Veriperendimore, në të cilën është identifikuar edhe puna të piktorëve të vetme me mbiemrin të shkollës, Frangos Katelanos (fazë e 1542) dhe vëllezërit Gjergji dhe Frangos Kontaris (fazë e 1560).
Post date: 2016-11-07 15:55:55
Post date GMT: 2016-11-07 13:55:55

Post modified date: 2016-12-09 17:30:41
Post modified date GMT: 2016-12-09 15:30:41

Export date: Fri Jul 12 17:45:12 2024 / +0000 GMT
This page was exported from Milestones Joint actions for the promotion of the common cultural characteristics focused on the two ancient theaters of Finiq and Dodoni [ http://milestones-route.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com