Βρίσκεται στη Δ πλευρά του νησιού. Αποτελείται από το καθολικό, στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με υψωμένο το κεντρικό κλίτος, την ερειπωμένη τράπεζα και τα μεταγενέστερα διώροφα κελιά. Περιβάλλεται από λιθόκτιστο περίβολο. Το καθολικό πρέπει να χτίστηκε αρχικά στη βυζαντινή εποχή και συγκεκριμένα πριν από το 1291-92, οπότε ανακαινίστηκε από το Μιχαήλ Φιλανθρωπηνό. Οι Φιλανθρωπηνοί ήταν μία από τις κωνσταντινοπολίτικες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στα Ιωάννινα μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204. Στο α΄μισό του 16ου αι. έγινε μερική ανακατασκευή του κτίσματος και αγιογράφηση του ναού (α΄φάση), πιθανώς το 1531-32. Το 1542 έγιναν στο καθολικό εργασίες από τον Ιωάσαφ Φιλανθρωπηνό, οι οποίες συνεχίστηκαν και το 1560 (στέγη, εξωνάρθηκες), όταν ολοκληρώθηκε η αγιογράφησή του. Οι τοιχογραφίες του 16ου αι. αποτελούν το πιο αξιόλογο σύνολο μεταβυζαντινών τοιχογραφιών της Ηπείρου και ένα από τα κορυφαία έργα της λεγόμενης Σχολής της Βορειοδυτικής Ελλάδας, στο οποίο έχει αναγνωριστεί και το έργο των μόνων επώνυμων ζωγράφων της σχολής, του Φράγκου Κατελάνου (φάση 1542) και των αδελφών Γεώργιου και Φράγκου Κονταρή (φάση 1560). Στο πλουσιότατο εικονογραφικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται πολυάριθμοι θεματικοί κύκλοι, όπως σκηνές από το βίο και τη διδασκαλία του Χριστού, το βίο της Θεοτόκου, ο Ακάθιστος Ύμνος, σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, το βίο του Αγίου Νικολάου και άλλων αγίων, μηνολόγιο, ακόμα και οι επτά σοφοί της αρχαίας Ελλάδας.
ΜΟΝΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗΝΩΝ
×Περιγραφή
+Λήψη Οδηγιών
1. Κάντε κλικ στο κουμπί «Λήψη Οδηγιών» παρακάτω. Εισαγάγετε τη θέση της αφετηρίας στο «A:» . H θέση του προωρισμού «B:» είναι ήδη συμπληρωμένη.
2. Κάντε κλικ στο κουμπί ‘ΛΗΨΗ ΟΔΗΓΙΩΝ’
Για να αλλάξετε τον τρόπο μεταφοράς σας, κάντε κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο για μεταφορά με αυτοκίνητο, δημόσια συγκοινωνία, ποδήλατο, πεζοπορία, ή αεροπλάνο.
+Φωτογραφικό Gallery
+Video
+Virtual Tour
+Πηγές
+Αξιολόγηση
+Επικοινωνία