Milestones Joint actions for the promotion of the common cultural characteristics focused on the two ancient theaters of Finiq and Dodoni
http://milestones-route.eu/tempulli-i-areios-zeusit-ne-rodhotopi/?lang=sq
Export date: Thu Feb 22 11:43:32 2024 / +0000 GMT

TEMPULLI I "AREIOS ZEUSIT" NË RODHOTOPI
Ndodhet në veri të fshatit Rodhotopi, dhe në veriperëndim të kodrës së Megalo Gardhiqi. Është tempull i ordrit jonik me peristil, paradhomë (pronaos) dhe një shesh të madh me kalldrëm me gjurmë, ndoshta, të altarit. Në distancë të shkurtër është mbajtur një strukturë e dobët e përbërë nga dy dhoma drejtkëndëshe, ndërsa në zonën e gjerë u zbuluan pjesa e dyshemes guri dhe mbeturina të ndërtesave në formë Π. Ajo datohet në epokën hellenistike dhe kohët romake.
Nga studiuesit është caktuar për adhurimin e Zeusit Areios, dhe fillimisht u identifikua me Passaronën e lashtë, gjë që megjithatë nuk është e dokumentuar me mënyrë të qartë nga të dhënat arkeologjike. Por është e sigurt se faltorja ka qenë një pikë e rëndësishme e territorit molossik.
Post date: 2016-12-12 12:00:30
Post date GMT: 2016-12-12 10:00:30

Post modified date: 2016-12-12 12:09:07
Post modified date GMT: 2016-12-12 10:09:07

Export date: Thu Feb 22 11:43:32 2024 / +0000 GMT
This page was exported from Milestones Joint actions for the promotion of the common cultural characteristics focused on the two ancient theaters of Finiq and Dodoni [ http://milestones-route.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com